+36-20/3586-661 monika@monagyapju.com

Színes és puha csodavilágba léphet be, aki ezekben a hetekben ellátogat a Belvárosi Közösségi Házba: a Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesülete szervezésében ezúttal Nagyné Drapkó Mónika nemezelő iparművész munkái díszítik a kiállítóterem falait.

A gyapjú élete – szívvel, kézzel, anyaggal című tárlat megnyitója december 3-án, hétfőn a zord időjárás ellenére is igazi ünnepi hangulatban zajlott. Amint azt Vass Zsuzsa, az egyesület elnöke ki is emelte: a gyapjú átmelegíti a lelket, Magdali Anna énekes pedig felvidéki népdalokkal készült erre az alkalomra.
A kiállítás anyagát és az alkotót dr. Vattay Noémi méltatta, aki ez alkalomból stílusosan a Nagyné Drapkó Mónika által készített kalapot, ruhát és fülbevalót viselt. Kiemelte: első ízben a nemezből készített kalapokra figyelt fel, így kezdődött ismeretsége az alkotóval, aki szerinte olyan, „mintha a múltból lépett volna elő, különleges az aurája, árad belőle a szeretet”.
Az anyag szeretetét nagymamájától örökölte, elkötelezve magát a misztikus gyapjú mellett, amelynek művelését mesteri szinten sajátította el, tovább éltetve ezt a kihalófélben lévő ősi népi mesterséget. Tudását szívesen megosztja másokkal is – ehhez már az oktatói képesítést is megszerezte –, és mint elmondta: a nemezelés csekély eszközkészletet, ám annál nagyobb szaktudást igényel. A gyapjú természetes, szilárd, rugalmas, vízálló, gyógyító, misztikus anyag, amely színek és formák végtelen lehetőségét rejti magában. Erről bárki meg is győződhet, aki meglátogatja Nagyné Drapkó Mónika – sorrendben a harmadik önálló – kiállítását a Belvárosi Közösségi Házban.
Maga az alkotó – akinek tervei között a népi iparművész megszerzése is szerepel – szintén szeretettel ajánlotta mindenki figyelmébe a gyapjút, mint szerethető, játékossággal telített anyagot, amely számtalan érzelmet is hordoz magában.
Sándor Boglárka