+36-20/3586-661 monika@monagyapju.com

Magamról

Légy az, kiből árad a nyugalom.
Légy az, kire nem hat a hatalom.
Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet.
S menj oda, hol fázik a szeretet.
Gárdonyi Géza

Szeretettel köszöntelek az oldalamon

“ Könnyű a békát a vízbe ugrasztani, ha úgyis oda készül.”

Ez a közmondás igaz az én eddigi életemre is. Az elmúlt időszakban jöttem rá, hogy tulajdonképpen egész gyerekkoromban körbevett a KÉZMŰVES TÁPTALAJ. A Nagyszüleim adták számomra ezt , az ő természetes módjukon. Mindennapi tevékenysége volt Nagyszülém életében a földművelés, kis jószágok nevelése, csuhé feldolgozása, gyapjú felhasználása. Az apai Nagymamám horgolt és sütött…. én meg jókor voltam jó helyen.
Az alkotás a két kezem használata anyagok átalakításához már kora gyermekkoromban elkezdődött az előttem “ járó”minták által… persze sok kitérőt megtettem, mire újra visszataláltam önmagamhoz, az örömteli alkotáshoz.
Ezt az érzést, az ehhez tartozó folyamatot szeretném megmutatni gyerekeknek, fiataloknak , felnőtteknek, segíteni őket, hogy bátran induljanak el a természetesség útján. Ami az idősebb generáció életében “ megélhetési alkotás” volt, annak ma szabadon szárnyaló alkotói énünk hívására kell , hogy történjen. A népi kismesterségek, népi játékok hordozzák magukban gyökereink esszenciáját.
Tanulmányaimat több helyen végeztem jobbnál jobb tanároktól sajátítva el a nemezes szakma alapjait:

2009-2010 Nádudvarra jártam Népi Játék és Kismesterségek Szakiskolájába ahol elvégeztem a Népi Játszóházvezetői képzést. Utána sok-sok idő kimaradt, mert gyermekeim születtek , így a tanulás a háttérbe szorult egészen 2015-ig, amikor is rátaláltam az interneten a Hagyományok Háza honlapjára. Persze ezen időszakban is nemezelgettem, de az még nagyon gyerekcipőben járt. Nagy volt bennem a lendület, de kevés a háttértartalom, az elméleti tudás. A honlapot nézegetvén rátaláltam a régóta vágyott képzésre: Okj Nemezkészítő. Nos, arra a pillanatra most is emlékszem… tudtam, hogy nem véletlen talált meg engem a hirdetés. A Hagyományok Házában komplex képzésben részesültem, Németh Bea tanárnőm a precíz, türelmes munkára tanított meg a sajátságos humorával fűszerezve. Ebben a 2 évben intenzíven belemélyedtem a gyapjú világába. Tanáraim voltak még Nagy Mari- Vidák István, Vetró Mihály, Vidák Anna, Pócs Judit, Lukovszky Ilona, és még sok olyan ember aki nem feltétlen ebben a szakmában gyarapította tudásomat. Hálás köszönet nekik.

2017 -ben vizsgáztam Budapesten, mint Népi kézműves Nemezkészítő.
Továbbmentem és nem nyugodtam, mert feltett szándékom és vágyam volt a Kézművesség oktatása. Így jelentkeztem szintén a Hagyományok Háza oktatói képzésére és 2018 -ban vizsgáztam Népi Játék és kismesterségek oktatójaként. Ez az elmúlt 3 év az intenzív tanulásról és gyakorlásról szólt.
A felhalmozott tudásomat szeretném széles körben felhasználni, ősi mesterségünket tovább örökítve a mai kor emberének.